9 Mayıs 2016 Pazartesi

HALİL TURGUT, 1954 - 1960 DÖNEMİ DEMOKRAT PARTİ MİLLETVEKİLİ

ENVER TURGUT'UN AMCASI: 
Demokrat Parti, 10. ve 11. dönem
Diyarbakır Milletvekili: HALİL TURGUT
MERHUM 
"HALİL TURGUT" 
Halil Turgut 1909 yılında Diyarbakır ili, Kulp İlçesi Narlıca (Tiyaks) köyünde doğdu. 30 Eylül 1992'de Ankara'da vefat etti. Eğitimci ve Siyasetçi. 
KISACA HAYATI
İlkokulu Diyarbakı'da okuduktan sonra, Elâzığ Harput Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Öğretmen olarak Kütahya'ya İlkokul Öğretmeni olarak tayini çıktı. Akabinde Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Matematik Bölümünden, birincilikle "Matematik Öğretmeni" olarak mezun oldu.
SIRASIYLA:
Ankara 2. ve 4. Ortaokul Matematik öğretmenliği;
Ankara Atatürk Lisesi Müdür Muavini iken, Diyarbakır Maarif Müdürü olarak (1945) tayin edildi. 1949'da Çorum'a resen tayin edildi. Çorum'da göreve başladıktan bir sene sonra, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi Matematik Öğretmenliğinde göreve başladı. Burada görev yapmakta iken 1954 yılında Demokrat Diyarbakır Milletvekilliğine seçildi. TBMM X. ve XI. Dönem Diyarbakır Milletvekili olarak görev yaptı. 1960 darbesinde tutuklanarak Yassıadaya gönderildi. İdamı istenilen 107 kişiden biri idi. Yassıada Mahkemelerince verilen karar gereğince "takdiren 8 yıl" cezaya maruz bırakıldı. Evli ve üç çocuk babasıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder